Arhiv srečanj »Družinska akademija« 2016/17 - Družinska akademija - Academia familiarum

DRUŽINSKA AKADEMIJA - ACADEMIA FAMILIARUM
Zavod za vzgojo, izobraževanje in kulturne dejavnosti z elementi pedagogike skupnosti
Pojdi na vsebino

Arhiv srečanj »Družinska akademija« 2016/17

Arhiv > Srečanja


UTRINKI S SLOVENSKO-HRVAŠKEGA SREČANJA S FATIMSKO MARIJO V STIČNI & DVODNEVNE PRIPRAVE NA ROMANJE V FATIMO Z DRUŽINSKO AKADEMIJO

14.-15.10.2017
Družine iz Stare Loke in okolice se pripravljamo na romanje v Fatimo, ki ga bomo imeli konec oktobra 2017. To bo v zadnjih treh letih že tretje romanje, ki se ga bomo udeležili starši in otroci. Predhodno pripravo na romanje smo imeli v soboto, 14. 10. 2017, v Stični, kjer se je odvijalo praznovanje 100. obletnice fatimskih prikazovanj Marije trem malim pastirčkom Jacinti, Frančišku in Luciji. Fatimsko sporočilo je za današnji čas izjemnega pomena, saj nam odstira pot k miru in spravi za vse človeštvo, zato smo poklicani, da ga zaživimo tudi v naših srcih.
V Stični je bilo zelo slovesno. Pri kipu Marije romarice iz Fatime na Portugalskem, ki jo je k nam prinesla portugalska delegacija, se je zbralo okrog 7.000 romarjev, od tega je bilo približno 2.000 hrvaških bratov in sester. Slovesnost smo pričeli s skupno molitvijo in prošnjami za mir in ostale potrebe. Sledilo je slovesno maševanje slovenskih in hrvaških škofov s pridigama slovenskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta in varaždinskega škofa Josipa Mrzljaka. Po kosilu in odmoru smo si ogledali stiški muzej krščanstva na slovenskem. Pridružil se nam je tudi naš duhovni vodja Branko Potočnik, reteški župnik, ki bo na romanju naš duhovni vodja. Staršem in otrokom je ob koncu dneva pripravil zanimivo predavanje o odnosih v družini in odnosu z Bogom, o namenu romanja in o tem, kako se nanj pripraviti, da bi lahko prejeli tudi sadove - milosti nebeške Matere.
Našo pripravo smo nadaljevali v nedeljo, 15. 10. 2017. Gospod dr. Jurij Kočar, ki je prevzel turistično vodenje našega romarskega občestva po Portugalskem, nam je predstavil kraje, ki jih bomo obiskali in glavne znamenitosti, ki si jih bomo ogledali. Duhovno pripravo smo v nedeljo zaključili s sveto mašo, ki jo je daroval Branko Potočnik.
Na skupni pripravi smo se med seboj nekateri prvič spoznali. Tudi smeha in otroške razigranosti ni manjkalo. Bilo je duhovno bogato in blagoslovljeno. Hvala Gospodu, da nas je zbral in povezal v eno veliko družino!
Metka Oblak

Viroza me je položila v posteljo, zato sem čudovito slovesnost slovensko-hrvaškega srečanja s fatimsko Marijo, ki je bilo v soboto, 14. 10. 2017, v Stični pod geslom SKUPAJ ŽIVETI MARIJIN KLIC, poslušala preko Radia Ognjišče in bila po molitvi povezana z okoli 8.000 romarji! Skupna molitev dveh sosednjih narodov, vse generacije združene ob Mariji, ki nam s svojo besedo in zgledom kaže pot skozi vse izzive, pot povezanosti in preseganja razprtij, in nam daje najmočnejše orožje za boj proti zlu – molitev rožnega venca! Po 100 letih zadnjega Marijinega prikazanja v Fatimi, ki smo se ga spominjali v petek, 13. 10., nam je Bog pripravil čudovito srečanje s fatimsko Marijo v Stični Čudeži vsak dan vsepovsod! Naslednji dan, v nedeljo, 15. 10., pa mi je bilo dano, da sem se v Stični pridružila družinam, ki smo ta velik dogodek ob sklepu praznovanja 100-letnice fatimskih prikazovanj povezale z dvodnevno pripravo na romanje v Fatimo, kamor se odpravljamo od 27. do 31. oktobra 2017. V krogu Družinske akademije nas bo 12 družin, skupaj 59 romarjev, od tega 37 otrok v starosti od 1 do 17 let, obiskalo Portugalsko in milostni kraj Marijinih prikazovanj, da se Bogu zahvalimo za njegovo navzočnost v našem življenju in mu po Mariji izročimo skrbi in radosti našega časa.
Urška Florjančič

Program za leto 2016/2017
Kako sta pogumna starša ohranila vse tri?
Vrsta dogodka: razprava
Lokacija: Dvorana v parku, v neposredni bližini Valvasorjeve knjižnice, Cesta krških žrtev 26, 8270 Krško
Termin: 27. september ob 20.00

Opis: Andrej in Andreja Megušar prihajata iz “olimpijske” Dolenje vasi. Po sedmih letih zakona se jima je rodil Jakob Andrej. Po potrpežljivem čakanju so se jima napovedali trojčki, danes stari 2 leti in pol, ki pa so se morali za svoj obstoj – preko pogumnih staršev – boriti že v materinem telesu. Andrej in Andreja izpričujeta njihovo borbo za življenje in kako je to vplivalo na njun odnos. Pogovor s pričevanjem bo vodila Katarina Nzobandora, direktorica Zavoda ŽIV!M. Pred pogovorom bo kratek nastop otrok glasbene šole Škofja Loka.
Dogodek organizira: Družina in Življenje v partnerstvu z Zavodom ŽIV!M
1. srečanje [ več...]
sobota, 19.11.2017, ob 8:45 uri v Jurjevi dvorani
Če nam odvzamejo spol, kaj nam še lahko ostane?
Predavateljica: mag. Mojca Belcl Magdič, doktorantka iz področja Teorija spola,
2. srečanje [ več]
sobota, 11. februar 2017 od 9.00-11.30 ure v Krekovi dvorani v Selcih (župnišče Selca)
Kako z otrokom spregovoriti o spolnosti
Gostja: Katarina Nzobandora in Klara Križaj iz Zavoda za pravico do življenja ŽIV!M
[ PRIPOROČENE KNJIGE]
3. srečanje
petek, 31. marec ob 19. 30 uri v Jurjevi dvorani
Večerja v soju sončnega žarka4. srečanje
sreda, 17. maj ob 19. uri - Kulturni center Škofja Loka, Sokolski dom
MarijaDA - BODI DAR

  • Odmev s srečanja družin MarijaDA – BODI DAR
  • Fotogalerija, Tatjana Splichal
  • P. Marko Ivan Rupnik DJ: MARIJA BOŽJA MATI

  • P. Marko Ivan Rupnik. Slovenski jezuit, teolog, bogoslužni umetnik, mozaičar, profesor na Papeški univerzi na Gregoriani in na Papeškem bogoslužnem inštitutu sv. Anzelma. Predavanja in seminarje ima še na mnogih drugih evropskih akademskih inštitutih, od leta 1995 vodi Atelje duhovne umetnosti Centra Aletti, ki se ukvarja z vprašanji vere in kulture v vzhodnoevropskih državah. Istega leta je pod mentorstvom enega največjih strokovnjakov za vzhodno teologijo, p. Špidlíka dosegel doktorski naslov na Fakulteti za misiologijo na Gregoriani z disertacijo Teološko-misijonski pomen umetnosti v esejih Vjačeslava Ivanoviča Ivanova. Je prejemnik Prešernove nagrade za mozaično poslikavo kapele Redemptoris Mater. Njegova dela: mozaiki v cerkvi Naše ljube Gospe v Lurdu, mozaiki v cerkvi Naše ljube Gospe v Fatimi, pa še mnogo, mnogo ...
  • Za naše srečanje družin MARIJADA – BODI DAR je pripravil duhovni nagovor, kjer smo lahko zaslutili, kaj nam sporoča BOŽJA MATI MARIJA, kaj pomeni BODI DAR, DAR ZA DRUGE. Na posnetku nam je p. Marko Ivan Rupnik v čudovitem razmišljanju o Božji Materi Mariji spregovoril o milosti fatimskih dogodkov, o tem zakaj je Bog izbral nedolžne otroke za poslance Marijinih sporočil, o tem zakaj je pomembno, da je bila Marija hkrati devica in mati.

Hvala p. Marko I. Rupnik in obilo blagoslova pri nadaljnjem oznanjevanju vam želimo družine na Slovenskem.

DRUŽINSKA AKADEMIJA
Nazaj na vsebino