Arhiv srečanj »Družinska akademija« 2017/18 - Družinska akademija - Academia familiarum

DRUŽINSKA AKADEMIJA - ACADEMIA FAMILIARUM
Zavod za vzgojo, izobraževanje in kulturne dejavnosti z elementi pedagogike skupnosti
Pojdi na vsebino

Arhiv srečanj »Družinska akademija« 2017/18

Arhiv > Srečanja
Z DRUŽINSKO AKADEMIJO NA ŠKOFIJSKEM MOLITVENEM DNEVU NA BREZJAH

Družine iz Stare Loke in sosednje Selške doline, ki se povezujemo v Družinski akademiji, smo se čutile nagovorjene ob povabilu k skupni molitvi in obhajanju sv. maše za duhovne poklice na Brezjah, ki je potekalo na Mali Šmaren. Odločili smo se, da bomo k Mariji na Brezje poromali peš, skupina z najmanjšimi otroki pa del poti z vlakom, del peš, nekateri z avtomobili. Skupaj nas je bilo 47 romarjev. Na peš romanje iz gozda med vasema Topolje in Nemilje nad Selcami se je ob 5h podalo 24 romarjev, od tega 17 otrok, starih od 7 do 18 let. Temo noči je kmalu nadomestila svetloba čudovitega sončnega dne. Pred Jamnikom sta se jim pridružila 2 zakonca, ki sta se na pot odpravila ob 3h s Križne Gore. Romarjem se je na poti pridružila še 1 družina iz smeri Železnikov. Med pogovorom in molitvijo je pot hitro minevala. Tik pred Brezjami so ministranti pohiteli, da so se pravočasno preoblekli in v sprevodu pristopili k sv. maši. Druga skupina je ob 7.15 na železniški postaji Trata zaman čakala vlak do Otoč, ker tiste dni vlaki niso vozili. Z avti smo se zapeljali do Otoč, od tam pa se peš odpravili proti Brezjam. S seboj smo imeli bandero fatimske Matere Božje in sv. Jožefa, ki smo ga letos dali izdelati in poslikati akad. slikarki Maji Šubic ob 100-letnici fatimskih prikazovanj. Na Brezjah nas je navdušeno pozdravil domači župnik Alojz Snoj in se zahvalil družinam za čudovito pričevanje vere in zaupanja v Božji načrt. Po srečanju na Brezjah smo se družine še dlje časa družile in se veselile ob zavedanju, da je naše živo občestvo velik Božji dar.

Zapisala: Urška FlorjančičFoto: Marjan Debeljak  
Ratitovška obzorja
Vzgajajo za odnose v novodobni družini
Ana Šubic, foto: Andrej Tarfila

 
V Krekovi dvorani v Selcih je pred kratkim predaval specialni pedagog dr. Marko Juhant o vzgoji za samostojnost in odgovornost. Gostila ga je Družinska akademija, neprofitni zavod s sedežem v občini Železniki, ki bo spomladanski cikel predavanj sklenil ta konec tedna v Stari Loki. Danes, 13. aprila, ob 20. uri bosta v Jurjevi dvorani zakonca Štern spregovorila o svoji duhovni rasti v zakonu, jutri, v soboto, med 10. in 12. uro pa vabijo še na predavanje in pričevanje Katarine Nzobandore (Zavod ŽIV!M) o ljubezni in odnosih.

"Družinsko akademijo je pred nekaj leti ustanovila skupina staršev iz Selške doline in Stare Loke, ki smo ali pa še imamo otroke v tamkajšnjem Vrtcu Sončni žarek. Želeli smo družinam ponuditi vsebine, ki bi gradile skupnosti in dobre medsebojne odnose. To pomeni rast in zorenje v odnosih, sprejemati sebe in drugega kot dar in graditi na empatiji, aktivnem poslušanju, prosocialni vzgoji in kulturi dajanja. Predvsem smo se osredotočili na družine, kako vzpostaviti prave odnose, da je zdrava in normalno deluje v današnjih okoliščinah. Delujemo povsem neprofitno na območju Dekanije Škofja Loka, povezani smo z župniki na njenem območju, sicer pa nas podpira tudi Občina Železniki," je povedala vodja Družinske akademije Andreja Megušar.

Brezplačna predavanja letos potekajo pod naslovom Vzgoja za odnose v novodobni družini. Prirejajo jih predvsem v Stari Loki in Selcih, kjer so letos gostili tudi patra kapucina Miho Sekolovnika ter psihologa in psihoterapevta dr. Andreja Perka. Posnetki nekaterih predavanj so dostopni na spletni strani www.druzinska-akademija.si.


Notranje rane za ozdravljenje družinskega debla

V soboto, 3. marca 2018, ob 20. uri smo v Selcih gostili drugo srečanje iz letošnjega cikla predavanj z DRUŽINSKO AKADEMIJO pod skupnim naslovom VZGOJA ZA ODNOSE V NOVODOBNI DRUŽINI. Tokrat je bil z nami p. Miha Sekolovnik iz Kapucinskega samostana Škofja Loka in spregovoril o NOTRANJIH RANAH ZA OZDRAVLJENJE DRUŽINSKEGA DEBLA.
Več o predavanju: posnetek predavanja


Vloga očeta in matere v družini

Letošnji cikel predavanj z DRUŽINSKO AKADEMIJO, ki nosijo skupen naslov VZGOJA ZA ODNOSE V NOVODOBNI DRUŽINI, smo začeli v petek, 16. februarja 2018, v župnijski Krekovi dvorani v Selcih. Z nami je bil psiholog in psihoterapevt dr. Andrej Perko, ki nam je spregovoril o Vlogi očeta in matere v družini. Pozdravil nas je gostitelj, domači župnik Damjan Prošt in blagoslovil naše delo in vsa naša letošnja srečanja, ki nas bodo povezovala in bogatila. Andreja R. Megušar je v imenu Družinske akademije na kratko predstavila predavatelja, Urška Florjančič pa je za iztočnico predavanju prebrala razmišljanje dr. Janeza Evangelista Kreka o vlogi očeta in mame v rodbini (družini) in narodu, ki nas po več kot 100 letih še kako močno nagovarja. Sledilo je izredno zanimivo in živahno predavanje, v zaključnem delu pa sta s svojim pričevanjem svojo življenjsko (pre)izkušnjo z nami podelila zakonca Trobevšek, ki že več let sodelujeta v terapevtski skupnosti dr. Andreja Perka. Hvala vam za odličen obisk! Polna dvorana s sto obiskovalci kaže na to, da je tema, o kateri je bilo govora na večeru, nagovorila marsikoga in predstavlja za vse nas izziv v današnjem času. Z veseljem vas pričakujemo na naših prihodnjih srečanjih!
Zapisala: Urška Florjančič


… Oblast v rodbini pripada očetu. Mati je njegova pomočnica. Oče ima z materjo vred neposredno pravico nad svojimi otroci; do njih ima tudi neposredne dolžnosti. Skrbeti mora, da jim ohrani in izpopolnjuje telesno življenje, vzgajati jih mora duševno. Tem dolžnostim se ne mor odreči. Oče in mati sta prva, neposredna vzgojevatelja otrok. Za vzgojo sta onadva odgovorna. Država ju mora pri tem sicer podpirati, nikakor in nikoli pa si ne sme prisvajati kake neposredne pravice do vzgoje. Ko ustanavlja šole in s tem omogočuje pouk in vzgojo otrok, sme to izvrševati le v podporo staršev. Šola mora učiti v imenu staršev in ne v imenu države. Tu vidimo, kako nasprotuje naravnemu pravu prisilna šola, če ne izvršuje svoje naloge v tistem duhu, v katerem so starši dolžni vzgajati svoje otroke. Krivica proti naravi se godi očetu, če mora pošiljati otroke v tako šolo, ki nasprotuje dolžnostim, katere ima sam do otrok. Rodbina je najprvotnejša družba; zato j epa tako silno važno, da se ohranjajo njene svete pravice in temelji, na katerih sloni. Če država s civilnim zakonom oslabi te temelje, slabi s tem samo sebe. Če vzgojo v šolah ureja po načelih, ki so nasprotni očetnim in materinskim dolžnostim do otrok, škoduje s tem sama sebi. Saj je pravzaprav država skupina rodbin. Ko bi ne bilo rodbin, bi tudi ne bilo države v pravem pomenu besede. Kjer ni očetne oblasti, ne more biti tudi kraljevske ali cesarske. Vse nravno, kulturno, politično in gospodarsko življenje ima svoj izvor v rodbinskem. Ker posamna rodbina ne more dosegati svojega smotra z lastnimi močmi, se veže z drugimi v večje družbe. Zdrave rodbine so podlaga zdravim občinam, narodom, državam.

(Janez Evangelist Krek o rodbini (družini) in narodu, v: Janez Evangelist Krek za Slovence, ur. Janez Juhant in Aleš Primc, Družina, 2017, str. 276-277)

Nazaj na vsebino