Ostalo - Družinska akademija - Academia familiarum

DRUŽINSKA AKADEMIJA - ACADEMIA FAMILIARUM
Zavod za vzgojo, izobraževanje in kulturne dejavnosti z elementi pedagogike skupnosti
Pojdi na vsebino

Ostalo

Arhiv

UTRIP DRUŽINSKE AKADEMIJE V LETU 2020
Zaradi pandemije s Covidom-19 je naše življenje v marsičem drugačno, negotovost nam jemlje občutek varnosti, rušijo se nam ustaljene navade … Tudi utrip Družinske akademije je prilagojen razmeram okoli nas, kar pa nam daje nove priložnosti, da kaj spremenimo na bolje in odrinemo bolj na globoko. Letos ne pripravljamo večjih dogodkov ali srečanj za širšo publiko, tkemo in utrjujemo pa občestvenost med nami. Ob zaključku poletnih počitnic smo pripravili romanje mož, fantov in družin na Zaplaz, kjer smo se zahvalili za našo skupnost in vse prejete milosti, pred Marijo in bl. Alojzija Grozdeta pa položili naše prošnje za blagoslov naših družin, naše mladine, slovenskega naroda, bolnih in trpečih med nami, za stanovitnost in gorečnost duhovnikov ter molili za nove duhovne poklice.

UTRIP DRUŽINSKE AKADEMIJE V LETU 2019
Zavod  DRUŽINSKA AKADEMIJA - ACADEMIA FAMILIARUM je v letu 2019 pripravil  vrsto različnih srečanj in dogodkov za starše, mlade in družine z  namenom, da v skupnosti skozi pogovor odkrivamo temeljne resnice o naših  medsebojnih odnosih in iščemo pravi odgovor na vprašanje, kako v  plehkost odnosov ponovno vrniti dostojanstvo in njihovo bistvo.

Veseli  smo, da nas spremljate, spodbujate in se udeležujete naših dogodkov. Še  posebej smo veseli, da se povezujemo z občestvom Zavoda sv. Jurija iz  Stare Loke, loškimi skavti in številnimi drugimi društvi.

Januarja 2019, smo v sodelovanju z Vrtcem Sončni žarek iz Stare Loke pripravili srečanje za mlade iz zadnje triade OŠ na temo »PAMETNI TELEFONI = RAČUFONI IN SOCIALNA OMREŽJA: Priložnosti, nevarnosti, izzivi, pričakovanja, …« Janez  Snoj, vzgojitelj in strokovnjak s področja vzgoje za medije, je z  mladimi iskal odgovore na izzivalna vprašanja: Sem si bolj všeč v  realnem ali virtualnem svetu? - Dvojni agent: realni & virtualni -  Ali mi je ok, da me prijatelji imajo radi toliko kot je bil drag moj  pametni telefon?

Prav tako nam je januarja 2019 v Jurjevi dvorani v Stari Loki predaval teolog, profesor in župnik dr. Jožko Pirc na temo »PRIDI, DA TI POKAŽEM ZAROČENKO, JAGNJETOVO NEVESTO!« Gost Družinske akademije in Župnije Stara Loka je spregovoril o tem »kdo« je, »kdaj« se rodi, »kako« biti Cerkev danes.

Marca 2019, smo v Jurjevi dvorani v Stari Loki gostili Ljubiteljsko gledališče Teharje Celje z gledališko predstavo LETA NIČ, EN DAN POTEM,  ki je nastala po dramskem besedilu Zorka Simčiča. Dogodek smo  pripravili v sodelovanju z Župnijo Stara Loka v počastitev TEDNA  DRUŽINE.

S skupino družin smo se 14. septembra 2019 udeležili ŠKOFIJSKEGA MOLITVENEGA DNEVA ZA DUHOVNE POKLICE na Brezjah pod geslom »TVEGAJ ŽIVLJENJE ZA GOSPODA«.  Na romanje smo se odpravili z vlakom iz Škofje Loke do Otoč, zadnji del  pa smo prehodili peš. S seboj smo nosili bandero s podobo fatimske  Marije in sv. Jožefa, ki so ga naši ministranti ponosno nosili v  slovesnem sprevodu k sveti maši.

V letu 2019 smo pripravili romanje družin po poti p. ROMUALDA, p. MANDIĆA in p. PIJA pod geslom »BOJ JE GOSPODOV«.  V času od 26. do 30. oktobra 2019 smo obiskali kraje Padova, Loreto,  Monte San Angelo, San Giovanni Rotondo, Bari, Lanciano. Na romanju je  bilo 22 družin, skupaj 105 romarjev, od tega 65 mladih od pol leta  starosti do 18 let. Za duhovno vodenje sta skrbela br. Jaro Knežević in  župnik Branko Potočnik. Letos smo za otroke in mladostnike pripravili  njim prilagojen duhovni program, za katerega je skrbelo sedem  animatorjev skupaj z br. Jarotom.

Pred  romanjem smo imeli duhovno pripravo v Vipavskem križu. Skupina očetov  in mladostnikov se je za krepitev medsebojnih odnosov v soboto, 28.  septembra 2019, podala na celodnevno »moško« kolesarsko romanje iz  Škofje Loke v Vipavski križ. Zvečer so imeli v župnišču v Vipavskem  križu, kjer so prenočili, tudi filmski večer z ogledom filma Pogumni, ki  govori o poslanstvu in poklicanosti mož in očetov. V nedeljo, 29.  septembra, so se možem in fantom pridružile tudi ostale družine, ki so v  Vipavski križ peš poromale in Ajdovščine. Po sveti maši, ogledu  Kapucinskega samostana in predstavitvi programa romanja v Italijo smo  naše druženje zaključili s skupnim kosilom.

Urška Florjančič
Nazaj na vsebino