Utrip zavoda - Družinska akademija - Academia familiarum

DRUŽINSKA AKADEMIJA - ACADEMIA FAMILIARUM
Zavod za vzgojo, izobraževanje in kulturne dejavnosti z elementi pedagogike skupnosti
Pojdi na vsebino

Utrip zavoda

Dejavnosti
UTRIP DRUŽINSKE AKADEMIJE V LETU 2020

Delovanje našega zavoda DRUŽINSKA AKADEMIJA - ACADEMIA FAMILIARUM, ki deluje na področju vzgoje, izobraževanja in kulturne dejavnosti z elementi pedagogike skupnosti, je v letu 2020 zaznamovala pandemija s covidom, kar se je odražalo v okrnjenem obsegu izvedenih aktivnosti.

V soboto, 7. marca 2020, smo v Jurjevi dvorani v Stari Loki ob 20. uri pripravili  dogodek z naslovom Mladi 2020: HOW TO? - Kako vzpostaviti spodbudno okolje za odraščanje mladih? Srečanje je bilo namenjeno razpravi staršev, pedagoških/pastoralnih delavcev, skavtskih voditeljev in animatorjev o vprašanju kaj lahko starši, pedagoški, pastoralni delavci in mladi voditelji sami storimo, da bodo imeli mladi na območju dekanije Škofja Loka priložnost odraščati v pokončne Kristjane, državljane in družinske očete/matere. Dogodek sta v sodelovanju organizirali Družinska akademija in Socialna akademija.

Izhodišče za pripravo dogodka je bilo razmišljanje članov Družinske akademije, da mladi potrebujejo spodbudno okolje za odraščanje, ki bi bilo po eni strani varno, a hkrati izzivalno. Takšno, ki bi po eni strani vzgajalo za trajne vrednote, po drugi pa bi bilo dovolj provokativno, da bi mladostniki ob tem rasli.

Uvodne misli na srečanju je podal gost večera, Matej Cepin, direktor Socialne akademije, ki se že dve desetletji posveča krepitvi civilne družbe in neformalnemu delu z mladimi. Med drugim je vodja več mladinskih projektov, avtor več del o mladinskem delu in mladinski pastorali ter tudi eden od glavnih snovalcev poklica mladinski delavec v Sloveniji. Uvodu je sledila moderirana razprava med udeleženci, katere cilj je bila čim bolj konkretno in zavezujoče začrtati temeljne smernice razvoja dela z mladimi v naši lokalni skupnosti. V okviru Družinske akademije se je oblikovala skupnost, ki bi lahko dejavno sodelovala pri oblikovanju mladinskih programov. Vse družine sodelujemo z najstniki, zato se zavedamo, kako pomembne odločitve nas čakajo v prihodnosti.Za leto 2020 smo načrtovali tudi dva dogodka, namenjena krepitvi občestva, medsebojnih odnosov, domoljubju, duhovni rasti in odkrivanju korenin slovenstva, in sicer:
1. MLADI KOLESARJI PO SLEDEH RUMENIH ŠKOLJK, dvodnevno kolesarsko romanje na Višarje po trasi Jakobove poti
2. OD KARANTANIJE DO SLOVENIJE, romanje po poteh Slovencev na Koroškem (za novembrske praznike)

Negotove razmere s covidom in omejitve pri prehajanju meje so nas vodile k spremembi ciljnih lokacij, pri čemer smo se omejili na območje Slovenije.

Na dvodnevno kolesarsko romanje so se možje in fantje podali v soboto, 29. avgusta 2020, v Marijino romarsko svetišče na Zaplazu, ki je tudi osrednje romarsko svetišče Dolenjske, da bi tam počastili relikvije bl. Alojzija Grozdeta, mučenca za vero in slovenski narod, velikega priporošnjika za mlade in našo domovino. Geslo našega romanja so bile besede Alojzija Grozdeta, vzete iz enega izmed njegovih nagovorov, ki jih je pisal članom Marijine kongregacije, ko je bil dijak Klasične gimnazije v Ljubljani: »Kristus, kraljuj, Kristus zmaguj, naši Sloveniji Ti gospoduj!« Povabilu se je odzvalo 7 mož, 8 fantov in 1 duhovnik, ki je ob postankih poskrbel za duhovni program s premišljevanjem kreposti bl. Alojzija Grozdeta. V nedeljo, 30. avgusta 2020, so se možem in fantom pri sveti maši ob 10h na Zaplazu pridružile še njihove družine, pa tudi nekaj drugih družin, skupaj 70 romarjev iz 15 družin. Po sveti maši smo molili na grobu bl. Alojzija Grozdeta, da bi nam izprosil milost biti pogumni in dosledni v svojem življenju, da bi njegovo življenje mladim postalo navdih za iskanje pravih idealov, da bi kri slovenskih mučencev postala seme za naš narod, za duhovno in moralno prenovo, za odpuščanje, spravo in slogo. Po okrepčilu smo obiskali kraj v gozdu, v dolini potoka Vejerščica pod gradom Mirna na Dolenjskem, kjer je bil 1. januarja 1943 iz sovraštva do vere ubit Alojzij Grozde. Med hojo po poti, ki jo je po mučenju prehodil še ne dvajsetleten fant, ko so ga gnali v bližnji gozd in ga tam do smrti pobili, smo molili rožni venec božjega usmiljenja in premišljevali trpljenje vseh slovenskih mučencev in mučenk. Na svetem kraju, kjer je sedaj postavljen križ, smo prebrali nekaj Grozdetovih pesmi in skupaj zapeli. Manjša skupina se nas je odpravila še do bližnjega kraja Šentrupert, kjer smo si ogledali starodavno znamenito cerkev sv. Ruperta iz časa zgodnje gotike, ki jo je dala postaviti sv. Ema Krška na eni od svojih tedanjih posesti. Ta cerkev je ena izmed treh v Sloveniji, ki imajo iz časa gotike ohranjen zvezdasto obokan in poslikan strop (cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu, cerkev sv. Kancijana in tovarišev v Kranju, cerkev sv. Ruperta v Šentrupertu) [ fotogalerija].

V zahtevnih razmerah zaradi ponovnega izbruha pandemije v jesenskem času smo vztrajno načrtovali tri dnevno pot odkrivanja življenja med zamejskimi Slovenci in tam nameravali obiskati Marijina svetišča (Gradež, Trst, obisk starodavne božje poti Slovencev na Barbano, morda Vejna, Štandrež kot rojstni kraj p. Romualda, …). Za izhodišče dnevnih izletov v času od sobote 24.10. do ponedeljka, 26.10., smo izbrali Mirenski grad. Tik pred izvedbo romanja so se razmere občutno poslabšale, zato smo romanje morali odpovedati.

Čeprav nam bo pandemija covida tudi v letu 2021 krojila življenje, pa so pred nami novi izzivi, ki se jih veselimo.

Urška Florjančič, februar 2021

Nazaj na vsebino