Arhiv srečanj »Družinska akademija« 2019/20 - Družinska akademija - Academia familiarum

DRUŽINSKA AKADEMIJA - ACADEMIA FAMILIARUM
Zavod za vzgojo, izobraževanje in kulturne dejavnosti z elementi pedagogike skupnosti
Pojdi na vsebino

Arhiv srečanj »Družinska akademija« 2019/20

Arhiv > Srečanja
UTRIP DRUŽINSKE AKADEMIJE V LETU 2020

Delovanje našega zavoda DRUŽINSKA AKADEMIJA - ACADEMIA FAMILIARUM, ki deluje na področju vzgoje, izobraževanja in kulturne dejavnosti z elementi pedagogike skupnosti, je v letu 2020 zaznamovala pandemija s covidom, kar se je odražalo v okrnjenem obsegu izvedenih aktivnosti.

V soboto, 7. marca 2020, smo v Jurjevi dvorani v Stari Loki ob 20. uri pripravili  dogodek z naslovom Mladi 2020: HOW TO? - Kako vzpostaviti spodbudno okolje za odraščanje mladih? Srečanje je bilo namenjeno razpravi staršev, pedagoških/pastoralnih delavcev, skavtskih voditeljev in animatorjev o vprašanju kaj lahko starši, pedagoški, pastoralni delavci in mladi voditelji sami storimo, da bodo imeli mladi na območju dekanije Škofja Loka priložnost odraščati v pokončne Kristjane, državljane in družinske očete/matere. Dogodek sta v sodelovanju organizirali Družinska akademija in Socialna akademija.

Izhodišče za pripravo dogodka je bilo razmišljanje članov Družinske akademije, da mladi potrebujejo spodbudno okolje za odraščanje, ki bi bilo po eni strani varno, a hkrati izzivalno. Takšno, ki bi po eni strani vzgajalo za trajne vrednote, po drugi pa bi bilo dovolj provokativno, da bi mladostniki ob tem rasli.

Uvodne misli na srečanju je podal gost večera, Matej Cepin, direktor Socialne akademije, ki se že dve desetletji posveča krepitvi civilne družbe in neformalnemu delu z mladimi. Med drugim je vodja več mladinskih projektov, avtor več del o mladinskem delu in mladinski pastorali ter tudi eden od glavnih snovalcev poklica mladinski delavec v Sloveniji. Uvodu je sledila moderirana razprava med udeleženci, katere cilj je bila čim bolj konkretno in zavezujoče začrtati temeljne smernice razvoja dela z mladimi v naši lokalni skupnosti. V okviru Družinske akademije se je oblikovala skupnost, ki bi lahko dejavno sodelovala pri oblikovanju mladinskih programov. Vse družine sodelujemo z najstniki, zato se zavedamo, kako pomembne odločitve nas čakajo v prihodnosti.Za leto 2020 smo načrtovali tudi dva dogodka, namenjena krepitvi občestva, medsebojnih odnosov, domoljubju, duhovni rasti in odkrivanju korenin slovenstva, in sicer:
1. MLADI KOLESARJI PO SLEDEH RUMENIH ŠKOLJK, dvodnevno kolesarsko romanje na Višarje po trasi Jakobove poti
2. OD KARANTANIJE DO SLOVENIJE, romanje po poteh Slovencev na Koroškem (za novembrske praznike)

Negotove razmere s covidom in omejitve pri prehajanju meje so nas vodile k spremembi ciljnih lokacij, pri čemer smo se omejili na območje Slovenije.

Na dvodnevno kolesarsko romanje so se možje in fantje podali v soboto, 29. avgusta 2020, v Marijino romarsko svetišče na Zaplazu, ki je tudi osrednje romarsko svetišče Dolenjske, da bi tam počastili relikvije bl. Alojzija Grozdeta, mučenca za vero in slovenski narod, velikega priporošnjika za mlade in našo domovino. Geslo našega romanja so bile besede Alojzija Grozdeta, vzete iz enega izmed njegovih nagovorov, ki jih je pisal članom Marijine kongregacije, ko je bil dijak Klasične gimnazije v Ljubljani: »Kristus, kraljuj, Kristus zmaguj, naši Sloveniji Ti gospoduj!« Povabilu se je odzvalo 7 mož, 8 fantov in 1 duhovnik, ki je ob postankih poskrbel za duhovni program s premišljevanjem kreposti bl. Alojzija Grozdeta. V nedeljo, 30. avgusta 2020, so se možem in fantom pri sveti maši ob 10h na Zaplazu pridružile še njihove družine, pa tudi nekaj drugih družin, skupaj 70 romarjev iz 15 družin. Po sveti maši smo molili na grobu bl. Alojzija Grozdeta, da bi nam izprosil milost biti pogumni in dosledni v svojem življenju, da bi njegovo življenje mladim postalo navdih za iskanje pravih idealov, da bi kri slovenskih mučencev postala seme za naš narod, za duhovno in moralno prenovo, za odpuščanje, spravo in slogo. Po okrepčilu smo obiskali kraj v gozdu, v dolini potoka Vejerščica pod gradom Mirna na Dolenjskem, kjer je bil 1. januarja 1943 iz sovraštva do vere ubit Alojzij Grozde. Med hojo po poti, ki jo je po mučenju prehodil še ne dvajsetleten fant, ko so ga gnali v bližnji gozd in ga tam do smrti pobili, smo molili rožni venec božjega usmiljenja in premišljevali trpljenje vseh slovenskih mučencev in mučenk. Na svetem kraju, kjer je sedaj postavljen križ, smo prebrali nekaj Grozdetovih pesmi in skupaj zapeli. Manjša skupina se nas je odpravila še do bližnjega kraja Šentrupert, kjer smo si ogledali starodavno znamenito cerkev sv. Ruperta iz časa zgodnje gotike, ki jo je dala postaviti sv. Ema Krška na eni od svojih tedanjih posesti. Ta cerkev je ena izmed treh v Sloveniji, ki imajo iz časa gotike ohranjen zvezdasto obokan in poslikan strop (cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu, cerkev sv. Kancijana in tovarišev v Kranju, cerkev sv. Ruperta v Šentrupertu) [ fotogalerija].

V zahtevnih razmerah zaradi ponovnega izbruha pandemije v jesenskem času smo vztrajno načrtovali tri dnevno pot odkrivanja življenja med zamejskimi Slovenci in tam nameravali obiskati Marijina svetišča (Gradež, Trst, obisk starodavne božje poti Slovencev na Barbano, morda Vejna, Štandrež kot rojstni kraj p. Romualda, …). Za izhodišče dnevnih izletov v času od sobote 24.10. do ponedeljka, 26.10., smo izbrali Mirenski grad. Tik pred izvedbo romanja so se razmere občutno poslabšale, zato smo romanje morali odpovedati.

Čeprav nam bo pandemija covida tudi v letu 2021 krojila življenje, pa so pred nami novi izzivi, ki se jih veselimo.

Urška Florjančič, februar 2021


UTRIP DRUŽINSKE AKADEMIJE V LETU 2020
Zaradi pandemije s Covidom-19 je naše življenje v marsičem drugačno, negotovost nam jemlje občutek varnosti, rušijo se nam ustaljene navade … Tudi utrip Družinske akademije je prilagojen razmeram okoli nas, kar pa nam daje nove priložnosti, da kaj spremenimo na bolje in odrinemo bolj na globoko. Letos ne pripravljamo večjih dogodkov ali srečanj za širšo publiko, tkemo in utrjujemo pa občestvenost med nami. Ob zaključku poletnih počitnic smo pripravili romanje mož, fantov in družin na Zaplaz, kjer smo se zahvalili za našo skupnost in vse prejete milosti, pred Marijo in bl. Alojzija Grozdeta pa položili naše prošnje za blagoslov naših družin, naše mladine, slovenskega naroda, bolnih in trpečih med nami, za stanovitnost in gorečnost duhovnikov ter molili za nove duhovne poklice.

UTRIP DRUŽINSKE AKADEMIJE V LETU 2019
Zavod  DRUŽINSKA AKADEMIJA - ACADEMIA FAMILIARUM je v letu 2019 pripravil  vrsto različnih srečanj in dogodkov za starše, mlade in družine z  namenom, da v skupnosti skozi pogovor odkrivamo temeljne resnice o naših  medsebojnih odnosih in iščemo pravi odgovor na vprašanje, kako v  plehkost odnosov ponovno vrniti dostojanstvo in njihovo bistvo.

Veseli  smo, da nas spremljate, spodbujate in se udeležujete naših dogodkov. Še  posebej smo veseli, da se povezujemo z občestvom Zavoda sv. Jurija iz  Stare Loke, loškimi skavti in številnimi drugimi društvi.

Januarja 2019, smo v sodelovanju z Vrtcem Sončni žarek iz Stare Loke pripravili srečanje za mlade iz zadnje triade OŠ na temo »PAMETNI TELEFONI = RAČUFONI IN SOCIALNA OMREŽJA: Priložnosti, nevarnosti, izzivi, pričakovanja, …« Janez  Snoj, vzgojitelj in strokovnjak s področja vzgoje za medije, je z  mladimi iskal odgovore na izzivalna vprašanja: Sem si bolj všeč v  realnem ali virtualnem svetu? - Dvojni agent: realni & virtualni -  Ali mi je ok, da me prijatelji imajo radi toliko kot je bil drag moj  pametni telefon?

Prav tako nam je januarja 2019 v Jurjevi dvorani v Stari Loki predaval teolog, profesor in župnik dr. Jožko Pirc na temo »PRIDI, DA TI POKAŽEM ZAROČENKO, JAGNJETOVO NEVESTO!« Gost Družinske akademije in Župnije Stara Loka je spregovoril o tem »kdo« je, »kdaj« se rodi, »kako« biti Cerkev danes.

Marca 2019, smo v Jurjevi dvorani v Stari Loki gostili Ljubiteljsko gledališče Teharje Celje z gledališko predstavo LETA NIČ, EN DAN POTEM,  ki je nastala po dramskem besedilu Zorka Simčiča. Dogodek smo  pripravili v sodelovanju z Župnijo Stara Loka v počastitev TEDNA  DRUŽINE.

S skupino družin smo se 14. septembra 2019 udeležili ŠKOFIJSKEGA MOLITVENEGA DNEVA ZA DUHOVNE POKLICE na Brezjah pod geslom »TVEGAJ ŽIVLJENJE ZA GOSPODA«.  Na romanje smo se odpravili z vlakom iz Škofje Loke do Otoč, zadnji del  pa smo prehodili peš. S seboj smo nosili bandero s podobo fatimske  Marije in sv. Jožefa, ki so ga naši ministranti ponosno nosili v  slovesnem sprevodu k sveti maši.

V letu 2019 smo pripravili romanje družin po poti p. ROMUALDA, p. MANDIĆA in p. PIJA pod geslom »BOJ JE GOSPODOV«.  V času od 26. do 30. oktobra 2019 smo obiskali kraje Padova, Loreto,  Monte San Angelo, San Giovanni Rotondo, Bari, Lanciano. Na romanju je  bilo 22 družin, skupaj 105 romarjev, od tega 65 mladih od pol leta  starosti do 18 let. Za duhovno vodenje sta skrbela br. Jaro Knežević in  župnik Branko Potočnik. Letos smo za otroke in mladostnike pripravili  njim prilagojen duhovni program, za katerega je skrbelo sedem  animatorjev skupaj z br. Jarotom.

Pred  romanjem smo imeli duhovno pripravo v Vipavskem križu. Skupina očetov  in mladostnikov se je za krepitev medsebojnih odnosov v soboto, 28.  septembra 2019, podala na celodnevno »moško« kolesarsko romanje iz  Škofje Loke v Vipavski križ. Zvečer so imeli v župnišču v Vipavskem  križu, kjer so prenočili, tudi filmski večer z ogledom filma Pogumni, ki  govori o poslanstvu in poklicanosti mož in očetov. V nedeljo, 29.  septembra, so se možem in fantom pridružile tudi ostale družine, ki so v  Vipavski križ peš poromale in Ajdovščine. Po sveti maši, ogledu  Kapucinskega samostana in predstavitvi programa romanja v Italijo smo  naše druženje zaključili s skupnim kosilom.

Urška Florjančič

Nazaj na vsebino