Družinska romanja 2017/18 - Družinska akademija - Academia familiarum

DRUŽINSKA AKADEMIJA - ACADEMIA FAMILIARUM
Zavod za vzgojo, izobraževanje in kulturne dejavnosti z elementi pedagogike skupnosti
Pojdi na vsebino

Družinska romanja 2017/18

Arhiv > Družinska romanja
Romanj v Fatimo

V jubilejnem letu praznovanja 100-letnice Marijinih prikazovanj v Fatimi smo se z družinami v okviru DRUŽINSKE AKADEMIJE podali na romanje v Fatimo. V zadnjih treh letih je to za nas že tretje romanje z družinami! Tokrat 13 družin, skupaj 59 romarjev, od tega 37 otrok v starosti od 1 do 17 let! V času od 27. do 31. oktobra 2017 smo odkrivali očarljive kotičke Portugalske in obiskali posebne kraje Božje milosti, kjer je Marija pred 100 leti po treh otrocih - Jacinti, Frančišku in Luciji – ves svet povabila k zvesti molitvi rožnega venca in darovanju žrtev za spreobrnjenje grešnikov, napovedala težek boj med Bogom in satanom na področju svetosti družine, zakona in življenja ter končno zmago Njenega Brezmadežnega Srca. Kot fatimski romarji smo obiskali kapelico prikazovanj, ki je postavljena točno na kraju, kjer je rasla črnika, na kateri se je prikazala Marija. Kapelica stoji sredi velikega trga, ki sprejme okoli milijon ljudi. Na desni strani kapelice je bazilika Rožnovenske Gospe, kjer so pokopani vsi trije vidci, na levi strani pa je bazilika Sv. Trojice (ima 8.600 sedežev), za katero je naredil mozaik svetovno priznani bogoslužni umetnik p. Marko Ivan Rupnik DJ.

Naše romanje v Fatimo je bilo krona večletnih priprav na obhajanje 100-letnice milostnih dogodkov v Fatimi. Po tej poti priprav nas je vodila Marija na skrivnosten in nam pogosto nezaveden način. V župniji Stara Loka smo že leta 2013, 70 let od posvetitve slovenskega naroda Marijinemu Brezmadežnemu Srcu in 70 let od mučeniške smrti bl. Alojzija Grozdeta, na pobudo domačega župnika Alojza Snoja obhajali pobožnost petih prvih sobot na fatimski način. To pobožnost smo ponovno obhajali leta 2016 kot pripravo na obisk milostnega kipa Marije romarice iz Fatime, ki je romal po Sloveniji od 13. 5. do 13. 10. 2016. Ponovno smo to pobožnost oživili v letošnjem jubilejnem letu.

V DRUŽINSKI AKADEMIJI smo v tem letu, od 13. maja do 13. oktobra 2017, ko so po naših domovih romali blagoslovljeni Marijini kipci, pripravili tri srečanja z naslovom MARIJA-DA. V Škofji Loki, Selcih in Retečah smo s petjem Marijinih pesmi in osebnimi pričevanji o tem, kako posamezniki živijo Marijin klic in kaj jim Marija pomeni v življenju, želeli povezati naše družine med seboj v veri, upanju in ljubezni. Za naša srečanja družin »MARIJA-DA« je p. Marko Ivan Rupnik DJ pripravil tudi duhovni nagovor, kjer je v čudovitem razmišljanju spregovoril o milosti fatimskih dogodkov, o tem zakaj je Bog izbral nedolžne otroke za poslance Marijinih sporočil in kaj nam sporočajo danes (povezava).

Pred odhodom v Fatimo pa smo udeleženci romanja odšli še na dvodnevno duhovno pripravo v Stično, kjer smo se prvi dan udeležili čudovite slovesnosti slovensko-hrvaškega srečanja s fatimsko Marijo. V skupni molitvi dveh sosednjih narodov smo se vse generacije združile ob Mariji, ki nam s svojo besedo in zgledom kaže pot skozi vsakodnevne izzive, pot povezanosti in preseganja razprtij, in nam daje najmočnejše orožje za boj proti zlu – molitev rožnega venca!

Obisk Portugalske in milostnih krajev posebne Božje navzočnosti je bil čudovita priložnost, da se Bogu zahvalimo za Njegovo navzočnost v našem življenju in mu po Mariji izročimo skrbi in radosti našega časa. Na romanje, ki je sveta pot, smo se odpravili, da poživimo vero, da utrdimo naš odnos z Bogom, da se učimo usklajevati svojo voljo z Božjo in da naravnamo svoj kompas na naš končni cilj, ki so nebesa. Romanje družin je bila tudi velika šola potrpljenja in ponižnosti, priložnost za graditev in krepitev naših medsebojnih odnosov, čudovit zgled za otroke kako skozi življenje vsak trenutek potovati v prijateljstvu z Bogom. Imeli smo čudovitega duhovnega vodja Brankota, duhovnika iz župnije Reteče, od doma pa nas je z molitvijo podpiralo naše župnijsko občestvo.

Hvala Gospodu, da nas je zbral in povezal v eno veliko družino!

Urška Florjančič
Meta Oblak
Andreja Megušar
Nazaj na vsebino