Družinska romanja 2018/19 - Družinska akademija - Academia familiarum

DRUŽINSKA AKADEMIJA - ACADEMIA FAMILIARUM
Zavod za vzgojo, izobraževanje in kulturne dejavnosti z elementi pedagogike skupnosti
Pojdi na vsebino

Družinska romanja 2018/19

Arhiv > Družinska romanja
Romanj v svete kraje na Poljsko
DRUŽINSKA AKADEMIJA PRINESLA SLOVENSKO ZEMLJO V POLJSKI MUZEJ SV. JANEZA PAVLA II. V WADOVICE

Blizu devetdeset romarjev se je letos pod okriljem Dužinske akademije, ki deluje na območju škofjeloške dekanije odpravilo na romanje v svete kraje na Poljsko. Na pot se je podalo 19 družin, od tega več kot polovica otrok in mladih. Družinsko akademijo je pred nekaj leti ustanovila skupina staršev iz Selške doline in Stare Loke, ki smo ali pa še imamo otroke v tamkajšnjem Vrtcu Sončni žarek. Vsako leto pripravljamo nize predavanj, srečanja z družinami in že četrto leto zapored tudi romanja. Lanskoletni obisk Fatime je letos nadgradilo romanje na Poljsko. Poljska je ena najbolj katoliških držav na svetu, je dežela, v kateri je katoliška Cerkev skoz stoletja varovala narodno identiteto in kulturo.

Geslo letošnjega romanja družin je bilo Po poteh glasnikov Božjega usmiljenja in mučencev 20. stoletja. V času od 26. do 30. 10. 2018 smo obiskovali kraje, povezane z dvema velikima poslancema Božjega usmiljenja, sv. Janezom Pavlom II. in sv. Favstino Kowalsko (Wadovice, Krakow Lagievniki, Częstochowa), kraje, ki pripovedujejo o bogati zgodovini in duhovni dediščini Poljske (Krakow, solni rudnik Wieliczka) ter kraje, ki nam govorijo o človeškem zlu na eni strani ter Božjem usmiljenju na drugi (koncentracijsko taborišče v Oświęcimu). Čutili smo kako se Bog na poseben način sklanja k ljudem, da bi v nas prižgal ogenj svoje ljubezni in vlil gorečnosti za oznanjevanje Kristusa na vsakdanjih poteh našega življenja.

Na naši poti nas je duhovno spremljal Branko Potočnik, župnik iz Reteč, od doma pa so nas molitvijo podpirali župnik iz Stare Loke, Alojz Snoj, skupaj z župnijskim občestom, s katerim smo se že mesece pred romanjem duhovno pripravljali na našo pot. Naš romarski bazni tabor na Poljskem bil verski kompleks oz. park Kalwaria Zebrzydowska, ki ga mnogi poznajo kot poljski Jeruzalem. Gre za največje poljsko romarsko središče, ki je na seznamu evropskih znamenitosti svetovne dediščine UNESCO. Je tudi prizorišče vsakoletnega uprizarjanja Kristusovega pasijona v Velikem tednu pred Veliko nočjo, ko ga obišče med 100.000 in 200.000 romarjev. Ta pasijon pa je vključen tudi v združenje evropskih pasijonov t.i. Europassion tako kot Škofjeloški pasijon in slovenski Pasijonski veter. Naša romarska odprava je imela tudi prav posebno poslanstvo! Na god sv. Janeza P. II, 22. oktobra je bila v Parku spomina pred Zavodom sv. Stanislava izkopana zemlja (napojena s solzami in krvjo slovenskih mučencev), ki smo jo družine skupaj z molitvami za domovino in nagovorom ljubljanskega nadškofa in metropolita msgr. Stanislava Zoreta ponesle v muzej Janeza Pavla II v Wadowice. Tam hranijo zemljo z mnogih pastoralnih obiskov, kamor je potoval sveti papež. Na pobudo Zavoda je bil sprožen postopek za pridobitev vseh cetifikatov s strani poljskega veleposlaništva in nadškofije. To je posebej pomenljivo, saj je sv. papež obiskal Zavod l. 1996, ki je bil po 2. sv. vojni veliko koncentracijsko taborišče, letos praznujejo 25-letnico ponovnega delovanja, prav tako pa ima Zavod poljskega zavetnika sv. St. Kostko.

Ponosni in hvaležni smo, da smo smeli biti priča temu velikemu dejanju, da nam je bila zaupana posebna naloga. Verjamemo, da je bilo naše romanje milosten čas obilnih blagoslovov, ki bodo svoje sadove rodili v dneh, ki so pred nami. Romanje nas je obogatilo in še okrepilo naše občestvo ter zaupanje v Božjo previdnost, saj smo kljub vsemu občutili, da je Bog vsak trenutek vodil naše poti.
 
Urška Florjančič in Andreja Megušar
Nazaj na vsebino