Družinska romanja 2019/20 - Družinska akademija - Academia familiarum

DRUŽINSKA AKADEMIJA - ACADEMIA FAMILIARUM
Zavod za vzgojo, izobraževanje in kulturne dejavnosti z elementi pedagogike skupnosti
Pojdi na vsebino

Družinska romanja 2019/20

Arhiv > Družinska romanja
Romanj v svete kraje na Poljsko
ROMANJE DRUŽIN NA ZAPLAZ 2020 ( fotoutrinek)

Naše prvotne načrte, da poletni čas sklenemo z romanjem družin na Višarje, so prekrižale slabe vremenske napovedi. Zaradi neugodnih vremenskih razmer, ki so bile za zadnji vikend v avgustu napovedane predvsem za zahodno Slovenijo, smo veliko razmišljali kaj narediti z romanjem. Po človeški plati se je tehtnica že rahlo prevešala v smer odpovedi, a je na koncu, po molitvi in živahni komunikaciji med nami, zmagalo zaupanje v Božjo pomoč pri našem romanju😊

Višarje bomo obiskali ob drugi priložnosti, tokrat pa smo spremenili smer proti jugu Slovenije, v Marijino romarsko svetišče na Zaplazu, ki je tudi osrednje romarsko svetišče Dolenjske, da bi tam počastili relikvije bl. Alojzija Grozdeta, mučenca za vero in slovenski narod, velikega priporošnjika za mlade in našo domovino. Geslo našega romanja so bile besede Alojzija Grozdeta, vzete iz enega izmed njegovih nagovorov, ki jih je pisal članom Marijine kongregacije, ko je bil dijak Klasične gimnazije v Ljubljani: »Kristus, kraljuj, Kristus zmaguj, naši Sloveniji Ti gospoduj!«*

In mi, slovenska mladina, bi se ne odzvali, ko nas kliče naš Kralj, naš najvišji gospodar, naš Bog! Današnji svet je mehkužen, napuhnjen, polovičarski, mnogo govori, pa nič ne dela. Mi pa vrzimo ta znamenja raz sebe in pojdimo na delo, na boj! Zmaga je naša, ker je z nami Bog. Ne skrivajmo se:Smo slovenska katoliška mladina. Hočemo povsod Boga, povsod v umetnosti, tudi v književnosti. Fantje, mi hočemo povsod Boga v naši lepi Sloveniji! Slovenski dijak, ki ljubiš svoj narod, ki čutiš, kar čuti ljudstvo slovensko, ki se zavedaš, da je samo v Kristusu rešitev tvojega malega naroda, ki čutiš v sebi glas, ki te kliče, da pomagaš osvojiti za Kristusa Slovenijo, tvoj Kralj Kristus te vabi, da prideš v Ljubljano na kongres, da manifestiraš zanj in očitno izpoveš svojo vero vanj: Kristus, kraljuj, Kristus, zmaguj, naši Sloveniji Ti gospoduj!« (Milanka Dragar, Nagovori bl. Lojze Grozde, Ljubljana, 2014)

Romanje so začeli naši MOŽJE in FANTJE, ki so se v soboto, 29. avgusta 2020, ob 8h na pot iz Stare Loke podali s kolesom. Povabilu se je odzvalo 7 mož, 8 fantov in 1 duhovnik. Po jutranji sveti maši v starološki farni cerkvi sv. Jurija so se odpravili na pot ob robu Ljubljane, skozi Šentjakob proti Litiji, naprej v Bogenšperk in proti Čatežu pri Zaplazu, kamor so prispeli v popoldanskih urah in kjer jih je prijazno gostil župnik Marko Japelj v hiši župnišča. Branko Potočnik, duhovnik iz Reteč in Suhe pri Škofji Loki, je ob postankih poskrbel za duhovni program s premišljevanjem kreposti bl. Alojzija Grozdeta.

V nedeljo, 30. avgusta 2020, so se možem in fantom pri sveti maši ob 10h na Zaplazu pridružile še njihove družine, pa tudi nekaj drugih družin, skupaj 70 romarjev iz 15 družin. Po sveti maši smo molili na grobu bl. Alojzija Grozdeta, da bi nam izprosil milost biti pogumni in dosledni v svojem življenju, da bi njegovo življenje mladim postalo navdih za iskanje pravih idealov, da bi kri slovenskih mučencev postala seme za naš narod, za duhovno in moralno prenovo, za odpuščanje, spravo in slogo.

Po kosilu v gostilni Pri Francki v središču Mirne smo obiskali kraj v gozdu, v dolini potoka Vejerščica pod gradom Mirna na Dolenjskem, kjer je bil 1. januarja 1943 iz sovraštva do vere ubit Alojzij Grozde. Med hojo po poti, ki jo je po mučenju prehodil še ne dvajsetleten fant, ko so ga gnali v bližnji gozd in ga tam do smrti pobili, smo molili rožni venec božjega usmiljenja in premišljevali trpljenje vseh slovenskih mučencev in mučenk. Na svetem kraju, kjer je sedaj postavljen križ, smo prebrali nekaj Grozdetovih pesmi in skupaj zapeli.

Ves čas je naša Nebeška Mati Marija nad nami držala nevihtne oblake, da smo se varno vrnili do avtomobilov, ko se je utrgal oblak in se ulil dež. Manjša skupina se nas je odpravila še do bližnjega kraja Šentrupert, kjer smo si ogledali starodavno znamenito cerkev sv. Ruperta iz časa zgodnje gotike, ki jo je dala postaviti sv. Ema Krška na eni od svojih tedanjih posesti. Ta cerkev je ena izmed treh v Sloveniji, ki imajo iz časa gotike ohranjen zvezdasto obokan in poslikan strop (cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu, cerkev sv. Kancijana in tovarišev v Kranju, cerkev sv. Ruperta v Šentrupertu).

Hvaležni za milosten dan in okrepljeni za vsakodnevne izzive, ki so pred nami, smo se srečno vrnili na svoje domove. Z veliko hvaležnostjo se družine oziramo na našega nekdanjega starološkega župnika Alojza Snoja, ki nam je približal svetost bl. Alojzija Grozdeta in preroškost fatimskih dogodkov, ter nekatere prvič popeljal na Zaplaz. Njegova velika skrb in ljubezen so bile družine, zato je vizionarsko ustanovil Vrtec Sončni žarek v Stari Loki. Sad dela tega vrtca, ki naše otroke in naše družine vzgaja za občestvenost, je tudi naša Družinska akademija. Bog mu stotero povrni!


Romanje na grob patra Pija v San Giovanni Rotondo

DRUŽINE IZ STARE LOKE SO ROMALE K PATRU PIJU ( fotoutrinek)
V  času šolskih počitnic so družine iz Stare Loke, zbrane v neprofitnem  zavodu Družinska akademija, ki so se jim pridružile tudi družine iz  drugih krajev, romale na grob patra Pija v San Giovanni Rotondo. Romanja  se je udeležilo 105 družinskih članov, od tega 65 otrok od pol leta  starosti naprej iz 22 družin. Romanje sta pod geslom Boj je Gospodov duhovno  pripravila in vodila župnik Branko Potočnik in kapucin br. Jaro  Knežević, skupaj s 7 animatorji, ki so skrbeli za pestre aktivnosti  mlajših otrok. V imenu Družinske akademije sta  bili glavni  organizatorki romanja Andreja Megušar in Urška Florjančič. Romanje je  bilo duhovno in doživljajsko zelo bogato, saj so romarji obiskali več  pomembnih romarskih krajev in grobove več svetnikov sv. Antona  Padovanskega in br. Leopolda Mandiča v Padovi, Marijino svetišče v  Loretu, svetišče nadangela Mihaela v Monte Santangelu, grob in mogočno  novo svetišče br. Pija v San Giovanni Rotondu, ki je opremljeno z  mozaiki p. Marka Rupnika, grob sv. Miklavža v Bariju in na koncu še  svetišče evharističnega čudeža v Lancianu. Posebna milost je bila, da so  na večini teh krajev lahko darovali sveto mašo v priprošnjo Jezusu,  Mariji in svetnikom za vse romarje, za vse družine, za vse kristjane.  Kljub velikemu številu otrok je romanje potekalo zelo umirjeno, brez  zapletov, v splošno zadovoljstvo in blagoslov vseh romarjev.

ROMANJE DRUŽIN po poti p. ROMUALDA, p. MANDIĆA in p. PIJA - »BOJ JE GOSPODOV«
V  letu 2019 se z Družinsko akademijo pripravljamo na romanje družin po  poti p. ROMUALDA, p. MANDIĆA in p. PIJA z naslovom »BOJ JE GOSPODOV«. V  času od 26. do 30. oktobra 2019 bomo obiskali kraje v sosednji Italiji,  povezane z Devico Marijo, sv. nadangelom Mihaelom in brati kapucini:  Loreto, Monte San Angelo, San Giovanni Rotondo, Bari, Lanciano, Padova.  Duhovno nas bosta spremljala in vodila br. Jaro Knežević in župnik iz  Reteč Branko Potočnik.
PROGRAM ROMANJA

V času priprave na romanje smo obiskali Vipavski Križ – možje in fantje so se na pot, dolgo nekaj več kot 70 km,  pogumno odpravili s kolesi, ostali člani družin pa smo se jim  pridružili drugi dan s kratko peš različico od Ceste ob vinogradih do  vzpetine nad Vipavsko dolino.

Kratek zapis o premagovanju ovir na poti s kolesom je pripravil devetošolec Leon Oblak. ( fotoutrinek)
Nazaj na vsebino